Resveratol (RSV), bitkilerin yaralanma ve hastalıklara karşı kendilerini korumak için ürettiği doğal bir maddedir. RSV içeren bitkiler 2000 yılı aşkın süredir geleneksel tıpta etkin bir şekilde kullanılmaktadır. RSV kırmızı meyvelerde ve özellikle üzüm kabuğu ve çekirdeğinde bol miktarda bulunur. RSV’nin sağlığımıza pek çok faydasının olduğu anlaşıldıktan sonra PubMed (Amerikan ulusal tıp kütüphanesi) üzerinde 12.000'den fazla bilimsel çalışmaya ve 200'den fazla insan klinik çalışmasına konu edilmiştir.
ØAntioksidan ve antienflamatuar etkileri sebebiyle bağışıklığın geliştirilip düzenlenmesi
ØAntioksidan etkileri nedeniyle yaşlanmasının önlenmesi
ØVücutta oksijenin daha fazla kullanabilmesi sebebiyle, egzersiz dayanıklılığının desteklemesi
ØKas hücreleri tarafından glukoz alımının artırılarak, obezite oluşumunun engellenmesi
ØKalp dokusunu hücre ölümünden koruması
ØKötü huylu kan yağlarını düşürmesi
ØVücutta pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin fonksiyonlarının düzenlenmesi
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre virüsler, Dünya’da her yıl 2 milyar insanın alt solunum yolu enfeksiyonundan sorumludur. Bağışıklık sistemimiz, sağlığımızı tehdit eden patojenleri tespit ederek onların ortadan kaldırılmasını sağlayan, olağanüstü karmaşık biyokimyasal bir yapıdır. Virüsler, vücudumuzda çoğalabilmek için bağışıklık sistemimizi aşmak zorundadırlar. Virüsler vücudumuza girdikleri hücre içinde kendi gen yapılarını kopyalamaya çalışırken, bazı kimyasal maddelerin de salgılanmasına yol açarlar. Salgılanan bu kimyasal maddelerin bir kısmı vücutta bölgesel ve sistemik enfeksiyon bulgularına yol açarken, üretilen diğer kimyasal maddeler ise bağışıklık hücrelerinin enfeksiyon bölgesine göç etmesine sebep olurlar.
RSV kaynaklı stilbenoidler potansiyel anti-viral, anti-bakteriyel ajanlar olarak tanımlanmaktadır. RSV antioksidan ve antienflamatuar etkileri ile bağışıklık sisteminin geliştirilip, düzenlenmesinde rol oynar. RSV’nin virüsler üzerine önemli antiviral etkileri vardır ve bu etkiler birçok insan ve hayvan çalışması ile gösterilmiştir. RSV’nin hem insan, hem de hayvan enfeksiyonlarında yüksek bir antiviral potansiyeli olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte RSV’nin anti-viral etkisinin sadece antioksidan yapısına bağlı olmadığı, ayrıca çeşitli düzeylerde bağışıklık hücrelerinin düzenlenmesi, iltihap hücrelerini enfeksiyon bölgesine çeken aracı maddelerin yapımı ve gen oluşumuna etki etme kabiliyeti ile de ilişkilendirilmiştir. RSV, influenza virusunun noraminidaz enzimini bloke ederek influenza virüsü üzerine antiviral etkiler göstermektedir. RSV’nin bu özelliği sayesinde, influenza tedavisi için yeni bir antiviral ajan olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca, 2006 yılında yapılan bir çalışmada, RSV (stilben) türü bileşiklerin koronavirüsün gen kopyalama sürecini engellediği, 2017 yılında yapılan başka bir laboratuar çalışmasında ise koronavirüsün gen kopyalanmasını azalttığı ve hücresel sağ kalımı uzattığı gösterilmiştir. RSV’nin Hepatit C, HIV, HSV, Dang Virüsü ve Enteroviruse karşı da etkili olabileceğine dair yayınlar bulunmakta olup, bilimadamları, RSV’nin yakın gelecekte yeni ve “potansiyel bir antiviral ajan” olabileceğini ileri sürmüşlerdir.
Bazı yazarlar barsaktaki mikrop dengesinin, RSV’nin biyararlanımını değişebileceğini öngörmüşlerdir. Tüm bu olumlu etkilerinin yanında RSV’nin hızlı metabolizma ve zayıf biyoyaralanımı, şimdiye kadar potansiyel sağlık yararlarının gerçekleştirilmesinin önündeki en büyük engel olmuştur. Piperine, karabiberin etken maddesidir. RSV’ün biyoyaralanımını artırmak maksadıyla kullanılır. Piperine, RSV’ün metabolizmasının yavaşlamasına, emiliminin artmasına ve dolaşımda daha fazla RSV’nin bulunmasına izin vermektedir.
Viral ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için iyi ve dengelenmiş bir bağışıklık sistemini sürdürme ihtiyacımız vardır. Bu bakımdan bağışıklık güçlendirici gıda takviyeleri gün geçtikçe artmaktadır. Satılan ürünler bilime dayalı kanıtlar sunmalıdır. Bu tür ürünler bağışıklık sistemini desteklemek için kullanılabilir, ancak hiçbir zaman hastalıkları tedavi etme ve iyileştirme vaadiyle satılamaz.
Kaynaklar:
1. Soleas GJ, Diamandis EP, Goldberg DM. Resveratrol: zamanı gelmiş bir molekül? Ve gitti mi? Clin Biochem. 1997; 30 (2): 91-113. (PubMed)
2. Aggarwal BB, Bhardwaj A, Aggarwal RS, Seeram NP, Shishodia S, Takada Y. Resveratrolün kanserin önlenmesi ve tedavisinde rolü: klinik öncesi ve klinik çalışmalar. Anticancer Res. 2004; 24 (5A): 2783-2840. (PubMed)
3. Jeandet P, Douillet-Breuil A. C, Bessis R, Debord S, Sbaghi M, Adrian M. Phytoalexins from the vitaceae: biosynthesis, phytoalexin gene expression in transgenic plants, antifungal activity, and metabolism. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2002;50(10):2731–2741. doi: 10.1021/jf011429s. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
4. Walle T.Bioavailability of resveratrol. Ann NY Acad Sci. 2011; 1215: 9-15. (PubMed)
5. Vaz-da-Silva M, Loureiro AI, Falcao A, vd.Effect of foods on the pharmacokinetic profile of trans resveratrol Int J Clin Pharmacol Ther. 2008; 46 (11): 564-570. (PubMed)
6. Boocock DJ, Faust GE, Patel KR, vd. Phase I dose escalation pharmacokinetic study of resveratrol, a potential cancer chemopreventive agent, in healthy volunteers. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007; 16 (6): 1246-1252. (PubMed)
7. J Gambini, M Inglés, G Olaso, R Lopez-Grueso, V Bonet-Costa, L Gimeno-Mallench, C Mas-Bargues, K M Abdelaziz , M C Gomez-Cabrera , J Vina , C Borras , Properties of Resveratrol: In Vitro and In Vivo Studies about Metabolism, Bioavailability, and Biological Effects in Animal Models and Humans, PMID: 26221416 PMCID: PMC4499410
8. J. Luis Espinoza, Ly Quoc Trung, Pleiades T. Inaoka, Kayoko Yamada, Dao T. An, Shohei Mizuno, Shinji Nakao, and Akiyoshi Takami, The Repeated Administration of Resveratrol Has Measurable Effects on Circulating T-Cell Subsets in Humans, Volume 2017 |Article ID 6781872
9. Walle T., Hsieh F., DeLegge M. H., Oatis J. E., Jr., Walle U. K. High absorption but very low bioavailability of oral resveratrol in humans. Drug Metabolism and Disposition. 2004;32(12):1377–1382. doi: 10.1124/dmd.104.000885. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
10. Tome-Carneiro J, Larrosa M, Gonzalez-Sarrias A, Tomas-Barberan FA, Garcia-Conesa MT, Espin JC Resveratrol and clinical trials: pathway from in vitro studies to human evidence. Curr Pharm Des. 2013; 19 (34): 6064-6093. (PubMed)
11. Boocock D. J, Patel K. R, Faust G. E. S, et al. Quantitation of trans-resveratrol and detection of its metabolites in human plasma and urine by high performance liquid chromatography. Journal of Chromatography B: Analytical Technologies in the Biomedical and Life Sciences. 2007;848(2):182–187. doi: 10.1016/j.jchromb.2006.10.017. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar)
12. Patel KR, Andreadi C, Britton RG, vd.Sulfate metabolites provide an intracellular pool for resveratrol production and induce autophagy with aging. Sci Transl Med. 2013; 5 (205): 205ra133. (PubMed)
13. Charles-Henry Cottart, Valérie Nivet-Antoine, Christelle Laguillier-Morizot, Jean-Louis Beaudeux, Resveratrol bioavailability and toxicity in humans, PMID: 20013887
14. la Porte C, Voduc N, Zhang G, et al. Steady-State pharmacokinetics and tolerability of trans-resveratrol 2000 mg twice daily with food, quercetin and alcohol (ethanol) in healthy human subjects. Clin Pharmacokinet. 2010;49(7):449-454. (PubMed)
15. Luis Almeida, Manuel Vaz-da-Silva, Amílcar Falcão, Eva Soares, Raquel Costa, Ana I Loureiro, Carlos Fernandes-Lopes, José-Francisco Rocha, Teresa Nunes, Lyndon Wright, Patrício Soares-da-Silva, Pharmacokinetic and safety profile of trans-resveratrol in a rising multiple-dose study in healthy volunteers, PMID: 19194969
16. Ru-Min Peng , Guan-Ru Lin , Yuwen Ting , Jing-Yu Hu , Oral delivery system enhanced the bioavailability of stilbenes: Resveratrol and pterostilbene, PMID: 29322567, 2018 Jan 11.
17. NurhanKeskin, Tevfik Noyan, Birhan Kunter, Üzümden gelen sağlık, Türkiye Klinikleri J.Med.Sci. 2009:29 (5):1273-9
18. de la Lastra CA, Villegas I.Resveratrol as an anti-inflammatory and anti-aging agent: mechanisms and clinical implications Mol Nutr Food Res. 2005; 49 (5): 405-430. (PubMed)
19. Brito P, Almeida LM, Dinis TC. The interaction of resveratrol with feribilimyoglobin and peroxynitrite; Protection against LDL oxidation. Free Radic Res. 2002; 36 (6): 621-631. (PubMed)
20. Manna, S. K., Mukhopadhyay, A. & Bharat, B. Resveratrol Suppresses TNF-Induced Activation of Nuclear Transcription Factors NF-KB, Activator Protein-1, and Apoptosis: Potential Role of Reactive Oxygen Intermediates and Lipid Peroxidation. J Immunol 164, 6509–6519 (2000).
21. Carrizzo, Albino, et al. "Antioxidant effects of resveratrol in cardiovascular, cerebral and metabolic diseases." Food and chemical toxicology 61 (2013): 215-226.
22. Pace-Asciak CR, Hahn S, Diamandis EP, Soleas G, Goldberg DM. The red wine phenolics trans-resveratrol and quercetin block human platelet aggregation and eicosanoid synthesis: implications for protection against coronary heart disease. Clin Chim Acta. 95;235(2):207-219. (PubMed)
23. Shen MY, Hsiao G, Liu CL, et al. Inhibitory mechanisms of resveratrol in platelet activation: pivotal roles of p38 MAPK and NO/cyclic GMP. Br J Haematol. 2007;139(3):475-485. (PubMed)
24. Bradamante S, Barenghi L, Villa A. Cardiovascular protective effects of resveratrol. Cardiovasc Drug Rev. 2004; 22 (3): 169-188. (PubMed)
25. Wang H, Yang YJ, Qian HY, Zhang Q, Xu H, Li JJ.81/5000 Resveratrol in cardiovascular disease: what is known from existing research? Heart Fail Rev. 2012; 17 (3): 437-448. (PubMed.)
26. Aysun BAY KARABULUT, Tıbbi Biyokimya AD, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, MALATYA, Resveratrol and it's Effects, Turkiye Klinikleri J Med Sci. 2008;28(6 Suppl 1): S 166-9
27. Timmers, Silvie, et al. "Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolism and metabolic profile in obese humans." Cell metabolism 14.5 (2011): 612-622)
28. Margherita Springer , Sofia Moco , Resveratrol and Its Human Metabolites-Effects on Metabolic Health and Obesity, PMID: 30641865, PMCID: PMC6357128, DOI: 10.3390/nu11010143
29. Klinge CM, Wickramasinghe NS, Ivanova MM, Dougherty SM. Resveratrol stimulates nitric oxide production by increasing estrogen receptor alpha-Src-caveolin-1 interaction and phosphorylation in human umbilical vein endothelial cells. FASEB J. 2008;22(7):2185-2197. (PubMed)
30. Takahashi S, Nakashima Y. Repeated and long-term treatment with physiological concentrations of resveratrol promotes NO production in vascular endothelial cells. Br J Nutr. 2012;107(6):774-780. (PubMed)
31. Leonard SS, Xia C, Jiang BH, vd. Resveratrol, reaktif oksijen türlerini temizler ve radikal kaynaklı hücresel tepkileri etkiler. Biochem Biophys Res Commun. 2003; 309 (4): 1017-1026. (PubMed)
32. Vlachogianni IC, Fragopoulou E, Kostakis IK, Antonopoulou S. Tirosol, In vitro evaluation of antioxidant activity of resveratrol and its acetylated derivatives. Food Chem. 2015; 177: 165-173. (PubMed)
33. W. Pan, H. Yu, S. Huang, P. Zhu Resveratrol protects against TNF-α-induced injury in human umbilical endothelial cells through promoting sirtuin-1-induced repression of NF-KB and p38 MAPK PloS One, 11 (2016), pp. 1-21, 10.1371/journal.pone.0147034 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar
34. Yu H, Pan C, Zhao S, Wang Z, Zhang H, Wu W. Resveratrol inhibits tumor necrosis factor-alpha mediated matrix metalloproteinase-9 expression and invasion of human hepatocellular carcinoma cells. Biomed Pharmacother. 2008; 62 (6): 366-372. (PubMed)
35. Lin MT, Yen ML, Lin CY, Kuo ML.Inhibition of vascular endothelial growth factor-induced angiogenesis by resveratrol through cessation of src-induced vascular endothelial cadherin tyrosine phosphorylation. Mol Pharmacol. 2003; 64 (5): 1029-1036. (PubMed)
36. Aggarwal B. B., Takada Y., Oommen O. V. From chemoprevention to chemotherapy: common targets and common goals. Expert Opinion on Investigational Drugs. 2004;13(10):1327–1338. doi: 10.1517/13543784.13.10.1327. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
37. Chen Y, Tseng SH.Review. The pro- and anti-angiogenesis effects of resveratrol. Vivo. 2007; 21 (2): 365-370. (PubMed)
38. Steele VE, Hawk ET, Viner JL, Lubet RA.Mechanisms and applications of nonsteroidal anti-inflammatory drugs in cancer chemoprevention. Mutat Res. 2003; 523-524: 137-144. (PubMed)
39. Donnelly LE, Newton R, Kennedy GE, vd. Anti-inflammatory effects of resveratrol on lung epithelial cells: molecular mechanisms. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2004; 287 (4): L774-783. (PubMed)
40. Pinto MC, Garcia-Barrado JA, Macias P. Resveratrol is a potent inhibitor of the dioxygenase activity of lipoxygenase. J Agric Food Chem. 1999; 47 (12): 4842-4846. (PubMed)
41. Shankar S, Singh G, Srivastava RK. Chemoprevention by resveratrol: molecular mechanisms and therapeutic potential. Front Biosci. 2007; 12: 4839-4854. (PubMed)
42. Narjess Bostanghadiri, Ali Pormohammad, Alireza Salimi Chirani, Ramin Pouriran, Soroor Erfanimanesh, Ali Hashemi, Comprehensive review on the antimicrobial potency of the plant polyphenol Resveratrol, PMID: 28950659
43. Y. Abba, H. Hassim, H. Hamzah, M.M. Noordin Antiviral activity of resveratrol against human and animal viruses Adv. Virol. (2015), 10.1155/2015/184241 2015, Google Scholar
44. Heng Yi Tao, Chun Fu Wu, Ye Zhou, Wang Hua Gong, Xia Zhang, Pablo Iribarren, Yu Qing Zhao, Ying Ying Le, Ji Ming Wang, The grape component resveratrol interferes with the function of chemoattractant receptors on phagocytic leukocytes, PMID: 16212921
45. Gualdoni GA, Kovarik JJ, Hofer J, et al. Resveratrol enhances TNF-α production in human monocytes upon bacterial stimulation. Biochim Biophys Acta. 2014;1840(1):95–105.
46. Luce M Mattio, Giorgina Catinelle, Andrea Pinto, Sabrina Dallavalle, Natural and nature-inspired stilbenoids as antiviral agents, July 2020European Journal of Medicinal Chemistry 202:112541 DOI: 10.1016/j.ejmech.2020.112541
47. Malaguarnera, L. Influence of Resveratrol on the Immune Response. Nutrients 11, 1–24 (2019)
48. T. Yang, L. Shungang, X. Zhang, X. Pang, Q. Lin, J. Cao Resveratrol, sirtuins, and viruses Rev. Med. Virol., 25 (2015), pp. 431-445, 10.1002/rmv.1858 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar
49. Chao Li , Jian-Song Fang, Wen-Wen Lian, Xiao-Cong Pang, Ai-Lin Liu, Guan-Hua Du In vitro antiviral effects and 3D QSAR study of resveratrol derivatives as potent inhibitors of influenza H1N1 neuraminidase Affiliations expand PMID: 25185493 DOI: 10.1111/cbdd.12425
50. A.L. Liu, F. Yang, M. Zhu, D. Zhou, M. Lin, S.M.Y. Lee, Y.T. Wang, G.H. Du In vitro anti-influenza viral activities of stilbenoids from the lianas of Gnetum pendulum Planta Med., 76 (2010), pp. 1874-1876, 10.1055/s-0030-1250030 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar
51. Li Y, Li ZL, Zhao WJ, Wen RX, Meng QW, Zeng Y. Synthesis of stilbene derivatives with inhibition of SARS coronavirus replication. Eur J Med Chem. 2006 Sep;41(9):1084–9.
52. S.C. Lin, C.T. Ho, W.H. Chuo, S. Li, T.T. Wang, C.C. Lin Effective inhibition of MERS-CoV infection by resveratrol BMC Infect. Dis., 17 (2017), pp. 1-10, 10.1186/s12879-017-2253-8 ArticleDownload PDFCrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar
53. G. Annunziata, M. Maisto, C. Schisano, R. Ciampaglia, V. Narciso, G.C. Tenore, E. Novellino Resveratrol as a novel anti-herpes simplex virus nutraceutical agent: an overview Viruses, 10 (2018), 10.3390/v10090473 Google Scholar
54. C.B. Nguyen, H. Kotturi, G. Waris, A. Mohammed, P. Chandrakesan, R. May, S. Sureban, N. Weygant, D. Qu, C.V. Rao, D.N. Dhanasekaran, M.S. Bronze, C.W. Houchen, N. Ali (Z)-3,5,4’-trimethoxystilbene limits hepatitis C and cancer pathophysiology by blocking microtubule dynamics and cell-cycle progression Canc. Res, 76 (2016), pp. 4887-4896, 10.1158/0008-5472.CAN-15-2722 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar
55. Smoliga JM, Blanchard O.Improving resveratrol delivery in humans: If the problem is low bioavailability, what is the solution? Moleküller. 2014; 19 (11): 17154-17172. (PubMed)
56. Adele Chimento, Francesca De Amicis, Rosa Sirianni, Maria Stefania Sinicropi, Francesco Puoci, Ivan Casaburi, Carmela Saturnino, and Vincenzo Pezzi, Progress to Improve Oral Bioavailability and Beneficial Effects of Resveratrol PMCID: PMC6471659 PMID: 30893846, Published online 2019 Mar 19. doi: 10.3390/ijms20061381
57. Jeremy J. Johnson, Minakshi Nihal, Imtiaz A. Siddiqui, Cameron O. Scarlett, Howard H. Bailey, Hasan Mukhtar and Nihal Ahmad, Enhancing the bioavailability of resveratrol by combin.
58. National Center for Biotechnology Information. PubChem Database. Piperine, CID=638024, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Piperine (accessed on Sept. 5, 2019) ing it with piperine, PMID: 21714124
59. Authors: Lund, Kaleb C; Pantuso, Traci, Source: Journal of Restorative Medicine, Volume 3, Number 1, 1 April 2014, pp. 112-120(9) Combination Effects of Quercetin, Resveratrol and Curcumin on In Vitro Intestinal Absorption, April 1, 2014
60. Emma L Wightman , Jonathon L Reay, Crystal F Haskell , Gary Williamson , Tristan P Dew , David O Kennedy , Effects of resveratrol alone or in combination with piperine on cerebral blood flow parameters and cognitive performance in human subjects: a randomised, double-blind, placebo-controlled, cross-over investigation, PMID: 24804871, DOI: 10.1017/S0007114514000737
61. Prakash Jadhav,a ,C. Bothirajaa and Atmaram Pawar , Resveratrol-piperine loaded mixed micelles: formulation, characterization, bioavailability, safety and in vitro anticancer activity, RCV Advances, Issue 114, 2016, Issue in Progress.