Bebeğin baharatlara alışması emzirme ile başlar. Bebekler anne sütü ile beslenirken, aynı zamanda “baharat aromalarının” süte geçmesinden dolayı, annesinin kullandığı baharatların tadına da bakmış olur. İlk aylarda anne sütündeki baharatlar ile tanışan bebeğe, alerjik bir reaksiyon ve sindirim rahatsızlıkları geliştirmiyorsa sekizinci aydan itibaren baharatlar ve sağlıklı otların verilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak bu gıdalara başlarken, ilk başlanan gıdalar gibi “3 gün kuralına” uymak gerekir.
Tarçın
Yumuşak ve tatlı bir baharat olan tarçın, tatlı ve tuzlu yemeklere lezzet katar. Elma, muz, patates, yoğurt ve balkabağı ile birlikte verebilirsiniz.
Zerdeçal
Zerdeçalın hafif bir kokusu ve acı bir tadı vardır. Zerdeçalı, mercimek, yumurta, yulaf lapası, karnabahar püresi ile vermeyi deneyebilirsiniz.
Dereotu
Taze iken yumuşak, hafif tatlı bir tada sahipken, kurutulmuş dereotunun tadı daha keskindir. Dereotunu bezelye, salatalık, kabak, kuşkonmaz, brokoli, havuç ve karnabahar üzerine koyarak verebilirsiniz.
Kimyon
Kimyon, et ve sebzelerle iyi uyum sağlayan biberli, topraksı bir tada sahiptir. Havuç püresi, karnabahar gibi sebzeler ile kırmızı et ve tavuk eti ile birlikte vermeyi deneyebilirsiniz.
Nane
Taze nane hoş kokulu, tatlı ve serinletici bir tada sahipken, kuru nanenin tadı biraz daha serttir. Patates, domates, havuç, bezelye gibi sebzeler ve meyvelere karıştırarak verebilirsiniz.
Zencefil
Zencefilin aromatik ve hafif biberli olan tadı, fasulye ve havuç gibi sebzeler, armut ve şeftali gibi meyveler ile uyumludur.
Sarımsak
Sarımsak keskin ve baharatlı tadı sayesinde fasulye, nohut, brokoli, ıspanak ve domates gibi sebzelerle rahatlıkla verilebilir.
Kekik
Kekik çok hoş kokulu, hafif topraksı, acı bir tada sahiptir. Kekiği sebze pürelerine, kavrulmuş sebzelere, yumurta ve makarna soslarına katarak vermeyi deneyebilirsiniz.
Paprika
Kırmızı toz biberin tatlı ve zengin bir tadı vardır. Tatlı patates, havuç, tavuk, balık, mercimek ve yumurtaya ekleyerek verebilirsiniz.
Biberiye
Keskin bir aromaya ve kendine özgü bir tada sahiptir. Sebze pürelerine, tuzlu yemeklere, hatta unlu gıdalara hoş bir tat verir.
Fesleğen
Taze fesleğen biberli naneye benzer bir tat ile zengin bir kokuya sahiptir. Fesleğen kabak, domates ve sebze pürelerini mükemmel tamamlar.
Kakule
Yeşil kakule (tercih edilen) çiçeksi, naneli, biberli bir tada sahiptir. Hem tatlı hem tuzlu yemeklerle birleştirilebilir. Armut püresi, havuç püresi, yulaf lapası, tavuk etine ekleyerek verebilirsiniz.
Muskat
Tatlı ve yumuşak bir tada sahip olup, her gıdaya katılarak verilebilir. Elma, kayısı, şeftali, gibi meyvelerle uyumludur. Yavaş yavaş artırılması uygundur.
Limon veya Portakal kabuğu rendesi
Bu narenciye aromaları, kabak, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, çilek gibi ilave edildiği gıdaları zenginleştirir.