1.Yeşil sebzeler, Önerilen Yaş : 6 + ay
Lahana, bezelye, ıspanak, karnabahar ve brokoli gibi sebzeler, A vitamini, C vitamini, demir, esansiyel yağ asitleri, beta-karoten ve karotenoidler gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Yeşil sebzeler sadece bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda DNA onarımına da yardımcı olur.
2.Sarımsak, Önerilen Yaş: 8 + ay
Sarımsak, antiviral, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Vücuttaki virüsle savaşan hücrelerin sayısının artmasına yardımcı olur ve ayrıca kan dolaşımını iyileştirir. Sarımsağın içerdiği yüksek kükürt, soğuk algınlığı ve griple mücadelede faydalı olmasını sağlar. Etkisini azaltmamak için pişen yemeklerin sonuna doğru ilave edilmelidir.
3.Zerdeçal, Önerilen Yaş: 6 + ay
Zerdeçal, bağışıklık artırıcı özelliklerle dolu geleneksel bir Hint baharatıdır. Zerdeçaldaki yüksek kurkumin içeriği, ona soğuk algınlığı, ateş, grip ve eklem ağrılarıyla mücadelede yardımcı olan anti-enflamatuar özelliklerini kazandırır.
4.Havuç, Önerilen Yaş: 6 + ay
Havuç, demir, çinko, A vitamini ve C vitamini gibi birçok besin maddesinin kaynağıdır. Havuçtaki yüksek besin bileşenleri, hücrelerin sağlıklı kalmasında ve beyaz kan hücrelerinin gelişmesinde büyük rol oynar. Ayrıca mikropların, virüslerin ve bakterilerin vücuda girmesini önleyen bir bariyer oluşturmasını sağlar.
5.Yogurt, Önerilen Yaş: 6 + Ay
Yoğurt, probiyotikler (barsaktaki yararlı bakteriler) bakımından zengindir. Probiyotikler, çocuğun gelişen bağışıklık sistemini destekler. Kalın bağırsaktaki yararlı bakterin artışı, barsak mukozasına zararlı bakterilerin yerleşmesini önler. Yoğurt aynı zamanda iyi bir D vitamini kaynağıdır. Düzenli yoğurt alımı sindirimi iyileştirir, kemikleri güçlendirir, doku işlevini geliştirir ve bağışıklık sistemini onarır.
Süt alerjisi olan bebekler, yoğurtla beslendiklerinde alerjik reaksiyonlar yaşayabilirler. Bebeğinizde yoğurt yedikten sonra kusma, ishal veya deri döküntülerinden görürseniz, yoğurdu kesin ve çocuk doktorunuza danışın. Laktoz allerjisi olan bebeklerin yogurt yemesinde bir sakınca yoktur.
6.Turunçgiller, Önerilen Yaş: 12+ ay
Portakal, greyfurt, limon gibi meyveler, antikor seviyesini artıran ve vücuttaki beyaz kan hücrelerinin üretimini uyaran C vitamini bakımından zengindir. Bu gıdalar enfeksiyona neden olan bakteri ve virüsleri yok etmeye yardımcı olurlar.
Turunçgiller doğası gereği asidiktir bu nedenle bir yaşından önce verilmemelidir. Ayrıca mide rahatsızlığı veya çocuk bezi pişiklerine neden olabilirler. Ayrıca bazı çocukların narenciye yediklerinde alerjik reaksiyonlar yaşayabildiklerini unutmamak gerekir.
7.Zencefil, Önerilen Yaş: 8 + Ay
Zencefil güçlü bir antioksidandır ve içinde doğal antikorlar vardır. Zencefil tüketmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir. Zencefilin kansere neden olan hücrelerin ortaya çıkmasını engellediği görülmüştür.
8.Mantarlar, Önerilen Yaş: 10 + Ay
Mantarlar, antibakteriyel, antiviral ve antitümör özelliklere sahip olmanın yanı sıra, beyaz kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren zengin bir C vitamini ve çinko içeriğine sahiptir. Bebeklere mantar çorbası şeklinde verilebilir.
9.Tatlı Patates, Önerilen Yaş: 6 + ay
Tatlı patatesler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan beta-karoten, A vitamini ve C vitamini gibi besinler açısından zengindir. Aynı zamanda çocuğun gelişimi için gerekli olan zengin bir potasyum kaynağıdır.
10.Yumurta, Önerilen Yaş: 9 + ay
Yumurta, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve içinde 18 aminoasit bulunduran zengin bir protein içeriğine sahiptir. Ayrıca A vitamini, B vitamini ve D vitamini ile demir ve çinko gibi minerallerin iyi bir kaynağıdır.
11.Fındık, Önerilen Yaş: 10 + Ay
Fındık, protein, enerji, vitamin ve mineral içermesinin yanısıra aynı zamanda iyi bir antioksidan gıdadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra, çocukların zihinsel kapasitesinin artırılmasında yardımcıdır. Muhallebi, yulaf lapası gibi çeşitli bebek mamalarına eklenerek kullanılabilir.
Bazı kuruyemişler çocuklarda ciddi allerjik reaksiyona sebep olabilirler. Böyle bir durumda doktorunuza bilgi verin.
12.Çilek, Önerilen Yaş: 12 + Ay
Çilek, Ahududu, Yaban mersini, Kızılcık vb. meyveler çok miktarda A vitamini, C vitamini ve antosiyanin gibi antioksidanlar içerirler. Bu da onları iyi bir bağışıklık destekleyici besin haline getirir.
13.Avokado, Önerilen Yaş: 6 + ay
Avokado, tekli doymamış iyi yağlarla yüklüdür. Bu yağlar, bebeğin beyin ve sinir sisteminin optimal gelişimi için gereklidir. Ayrıca bağışıklık sisteminin enfeksiyonları tanımasına ve onları uzak tutmasına yardımcı olur.
14.Kara Mürver, Önerilen Yaş: 12 + ay
Mürver ilaçları yüzyıllardır soğuk algınlığı ve griple savaşmak için kullanılmıştır. Araştırmalar, mürverin grip semptomlarını ortalama 4 gün erken sonlandırdığını, virüslerin konakçı hücreleri enfekte etme yeteneğini engellediğini keşfetmiştir.
15.Kekik, Önerilen Yaş: 8 + ay
Kekiğin içerisinde karvakol (kekik otu yağı) ve timol gibi uçucu aromatik yağlar bulunur. Bu maddeler kekiğin, balgam sökücü bir etkiye sahip olmasınının yanısıra, iyi bir antibakteriyel, antiviral ve antimikotik madde olmasını sağlar.